Wat zijn Advanced Driver Assistance Systems (ADAS)?

Auto’s worden steeds veiliger. Dit komt deels doordat auto’s zijn uitgerust met steeds meer intelligente veiligheidssystemen die je voor gevaar behoeden. Denk aan Adaptive Cruise Control, vermoeidheidsherkenning, rijstrookassistentie en een automatische noodremfunctie. Dit soort systemen worden ook wel ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) genoemd.

Meerdere ADAS zijn sinds 1 juni 2022 verplicht voor nieuwe auto’s die op de markt worden geïntroduceerd. Het gaat dan om actieve veiligheidssystemen die de bestuurder assisteren om een ongeval te (helpen) voorkomen, als aanvulling op de passieve veiligheidssystemen zoals airbags en veiligheidsgordels.

Geavanceerde veiligheid

De meeste ADAS werken met camera’s en radarsensoren en zorgen op verschillende vlakken voor extra veiligheid tijdens het rijden. Een van de bekendste ADAS is Adaptive Cruise Control (ACC). Dit systeem werkt grotendeels hetzelfde als een normale cruise control, maar bewaakt de afstand tot je voorligger met behulp van radar. Als je voorligger langzamer rijdt dan jouw ingestelde snelheid of als er plots auto voor je duikt, zal de auto automatisch snelheid verminderen of zelfs remmen om een tussenliggende afstand te bewaken en een aanrijding te (helpen) voorkomen.

ACC wordt vaak gecombineerd met rijstrookassistentie (Lane Assist) die, wanneer nodig, tegenstuurt om netjes binnen de rijstrook te blijven. Dit voelt soms alsof je zelfs niets meer hoeft te doen, maar zo ver zijn we nog niet. Het gaat hier puur om een hulpmiddel om het aantal ongevallen te verminderen. Als er dan toch ongelukken gebeuren, dan is Boekhorst Autoschade het juiste adres voor het vakkundig repareren en kalibreren van alle soorten ADAS van alle automerken.

Goed afgestelde ADAS

Veel automerken kopen ADAS in bij grote bekende leveranciers, zoals Bosch, maar er zijn ook merken die zelf hun systemen ontwikkelen, zoals Tesla. Om alle soorten ADAS goed te kunnen repareren, is Boekhorst Autoschade constant in gesprek met de fabrikanten om de laatste reparatiemethoden te beheersen. Zo kunnen wij garanderen dat jouw voertuig functioneert volgens de laatste fabrieksnorm. Om de verschillende systemen optimaal te laten werken, is het essentieel dat de plaatsing en de werking ervan exact voldoet aan de fabrieksvoorschriften. Zelfs bij een kleine schade kan een sensor mogelijk verschuiven, wat grote gevolgen kan hebben voor de werking van het betreffende systeem.

Boekhorst Autoschade zorgt er altijd voor dat alle systemen optimaal functioneren, ook bij de reparatie van een kleine schade. Alle auto’s die door ons worden gerepareerd, ondergaan een diagnose aan de uitleesapparatuur om eventuele verborgen technische afwijkingen te kunnen detecteren en op te lossen.

Kunnen wij helpen?

Stel je vraag

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

EVEn BELLEN?

Wij helpen je graag via
085 0444 555.

Langskomen kan altijd

Bekijk welke vestiging bij jou in de buurt zit.