Auto uitdeuken: zo werkt het

Autoschade? Als je geluk hebt, blijft het bij één of meerdere krassen en beschadigd lakwerk. Maar als de impact groter is, dan is een deuk zo goed als onontkoombaar. Bij veruit de meeste auto’s zijn de plaatdelen gemaakt van staal of aluminium, wat nu eenmaal relatief snel indeukt. Vaak kunnen de plaatdelen weer worden uitgedeukt, maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. Ook dit is puur vakwerk, waarvoor soms innovatieve apparatuur en vakkennis vereist is.

Als een auto bij Boekhorst Autoschade in de werkplaats arriveert voor schadeherstel, wordt eerst beoordeeld welke plaatdelen in z’n geheel moeten worden vervangen en welke kunnen worden uitgedeukt. Indien nodig wordt er ook gebruik gemaakt van specifieke apparatuur om oneffenheden in het plaatwerk te ontdekken, zoals speciale lampen. Vervolgens worden de beschadigde delen vakkundig uitgedeukt, voorbewerkt en geplamuurd, waarna het met uiterste precisie wordt geschuurd, net zo lang tot het de originele vorm heeft.

Richtwerk

Soms komt er meer bij kijken dan alleen uitdeuken. Zo moet een onderdeel mogelijk worden rechtgetrokken. Dit wordt ook wel richtwerk genoemd. De auto wordt vast gezet op een richtbank, zodat deze geen kant meer op kan. Door middel van zware kettingen worden de delen van de auto die krom zijn met grote kracht weer terug naar de correcte positie getrokken. Met speciale meetapparatuur kan haarfijn worden gecontroleerd of het richtwerk op de juiste manier is uitgevoerd.

Uitdeuken met een spotter

Een andere vakkundige manier van uitdeuken gaat met behulp van een zogenoemde spotter. Hierbij wordt er een soort grote spijker met een klein puntje aan het plaatdeel gelast, of via een zuignap vastgelijmd. Vervolgens wordt met een zwaar schuifmechanisme steeds een stukje aan de spijker getrokken, totdat de deuk is verdwenen en het materiaal weer de juiste vorm heeft. Deze methode wordt doorgaans toegepast bij kleinere deukjes en putjes.

Boekhorst Autoschade staat al 75 jaar garant voor innovatief schadeherstel en is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende schadeherstelbedrijven van Nederland. Het bedrijf houdt alle ontwikkelingen in de schadebranche nauwlettend in de gaten en investeert regelmatig in scholing en de modernste apparatuur om dienstverlening en schadeherstel van het hoogste niveau te blijven aanbieden. Hiermee kan ook sneller en efficiënter worden gewerkt, wat resulteert in een snellere afhandeling, minder wachttijd voor de klant en lagere reparatiekosten.

Kunnen wij helpen?

Stel je vraag

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

EVEn BELLEN?

Wij helpen je graag via 085 0444 555.